Skip to content →

Uitstelgedrag: maak tijd ervoor!

We hebben het allemaal wel eens. Zo’n dag waarop er niets uit je handen komt. Je komt veel te laat aan op je werk. Eerst maar eens koffie halen. Dan lekker lang googlelen of de kranten lezen. Praatje met een collega hier. Lolletje met een andere collega daar. Voor je het weet is het 11.46 uur: lunchtijd! Na de lunch zul je die belangrijke telefoontjes plegen, beloofd. Maar bij terugkomst achter je computer denk je: Wacht eens, heb ik de achterklap-pagina van NU.nl al bekeken vandaag? En voor je het weet is de halve dag om.

In de yogaleer noemen we deze staat van zijn: Tamas. Een onvermogen of gebrek aan lust om jezelf te activeren. Het bestaat. Vaak leidt ‘procrastinatie’ of uitstelgedrag tot een versombering van het gemoed. Herken je dat bij jezelf? Je geeft toe aan je behoefte om ‘niets’ te doen, zonder dat er tijd voor is. Aan het einde van zo’n dag voelen mensen zich wel eens ‘schuldig’, ‘mislukt’ of zelfs ‘minderwaardig’. Maar is dat wel nodig?

Ga eens bij jezelf na waarom je jezelf tijd om dingen uit te stellen hebt toebedeeld? Wat is de dieper liggende oorzaak? Wellicht heb je niet goed geslapen of heb je de week ervoor heel hard en lang gewerkt aan je projecten? Sluit eens de ogen en word stil. Wat vertelt je ‘Zelf’ je? Waarom heb ik het nodig vandaag om de dingen uit te stellen? Gun jezelf vijf minuten van stilte. Wellicht komt er een antwoord.

Vind je de taak die je moet volbrengen te moeilijk of beangstigend? Wil je even nergens aan denken? Als je de oorzaak weet kun je er aandacht aan besteden in je planning van de dag of de week. Maak tijd in je agenda vrij voor de behoeften van je denken en je lijf. Komende woensdag van 10.00 – 11.00 uur: Tamas-time! Vol in de Tamas.

 

Van Tamas naar Sattva

Maar na de overgave aan je behoefte om de dingen de boel te laten dan? Hoe kom je er weer uit? Het feit dat je jezelf niet op de kop hebt gezeten zal je waarschijnlijk al een vrolijkere stemming brengen. Ook het feit dat je ‘actief’ ervoor hebt gekozen om niets te doen, geeft een opgeruimd gevoel.

Na de periode van Tamas, sluit je hem bewust af. Voel na. Hoe was het? Om weer uit de Tamas te komen, begin je gewoon ergens aan. Het maakt niet uit wat. Iets kleins. Open je tekstverwerker of begroting. Typ iets, één zinnetje maar. Nog een zinnetje. Voor je het weet schiet je van alles te binnen dat ook moet worden opgeschreven. Met frisse moed kun je verder.

Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam

Published in Geen categorie

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *