Skip to content →

De effecten van stress op het brein

Is er veel onrust in je leven of werk je veel over? Voel je je soms overladen door alle borden die in de lucht gehouden moeten worden? Slaap je slecht? Ben je makkelijk geïrriteerd? Het zou wel eens kunnen dat je chronisch gestrest bent.

Af en toe een beetje stress ervaren is prima. Het geeft je extra energie vlak voor een belangrijke presentatie of wanneer je deelneemt aan een competitieve sport. Maar als je in een constante staat van stress verkeert, dan gaat het mis.

Chronische stress is zeer ongezond voor het brein. Op den duur tast chronische stress de structuur, werking en grootte van de hersenen aan. Zelfs de genen veranderen onder invloed van chronische stress. Wanneer een stressvolle situatie zich voordoet, reageert je lichaam erop door cortisol aan te maken. Een chronische toevoer van cortisol tast onder andere de amygdala aan, het angstcentrum van de hersenen, en de hersenen krimpen daadwerkelijk ervan.

Ook de prefrontale cortex heeft te leiden van chronische stress. Het centrum in de hersenen dat concentratie, sociale interactie en besluitvaardigheid reguleert. Het effect hiervan is dat je moeilijker dingen kunt leren en onthouden, depressies om de hoek kunnen komen kijken en uiteindelijk zelfs dat de kans op Alzheimer groter wordt.

Gelukkig kun je wel degelijk iets doen aan dit probleem. Regelmatig bewegen en meditatie doen de negatieve effecten van stress teniet. Ook deze twee activiteiten veranderen de vorm van de hersenen overigens, maar dan ten goede. De hoeveelheid stress die je ervaart vermindert terwijl de hippocampus vergroot, waardoor je geheugen verbetert.

Raja yoga biedt hierin een uitkomst. Deze yogavorm heeft een meditatieve inslag. Terwijl je actief in de houdingen staat ga je op zoek naar rust en balans in jezelf. Eens uitproberen? Bedrijfsyoga Amsterdam biedt (proef-)lessen aan op het werk.

 

Bron: ed.ted.com

Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam

Published in Geen categorie

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *