Skip to content →

Hoe het is, yoga overdag

Onlangs realiseerde ik me iets geks. Ik had zelf nog nooit uitgeprobeerd hoe het is om tijdens de werkdag (wel eens ’s ochtends trouwens) een yogales te volgen. Wat is daar gek aan? Ik bied het wel aan als dienst via mijn bedrijf Bedrijfsyoga Amsterdam.

Hoog tijd om eens aan den lijve te ondervinden hoe fijn of stom het is om tijdens je werkdag aan yoga te doen. ’s Ochtends hoefde ik niet veel voor te bereiden. In mijn tas was nog voldoende ruimte voor m’n yogapants en shirtje. Het weegt ook niet zoveel, dus dat is goed te doen. En hoewel ik normaal altijd mijn eigen matje overal mee naartoe zeul, ging ik deze keer zonder, voor de full monty ervaring.

Toen het tijd was om te vertrekken naar de yogaschool dacht m’n lichaam: Aha! We lopen naar de supermarkt voor de lunch: feest! Maar tegen de tijd dat ik in de yogaschool op de mat plaatsnam begon m’n lichaam door te krijgen dat we iets anders gingen doen en m’n maag bromde knorrig zoiets als ‘grmbl krrgg grmbl’ uit protest.

Ik was in een zaal met dertien andere vrouwen. Allemaal fit, allemaal in de twintig of begin dertig. De les die ik geboekt had heette ‘Vinyasa Led’. Geen idee wat ik moest verwachten, behalve dan dat er veel flows in de les verwerkt zouden zijn waarschijnlijk. Het is dus niet zo dat ik van alle yogavormen die er zijn verstand heb, mocht je dat denken.

Een blonde yogalerares vroeg ons om de ogen te sluiten. We begonnen met ademhalen en de aumklank, maar wat er daarna gebeurde zag ik totaal niet aankomen. De yogalerares zong om de les te openen hardop verscheidene mantra’s uit het hoofd. En de deelnemers zongen met haar mee. Even waande ik me in een ashram ergens in India. Maar ik bevond toch echt in hartje Amsterdam in een hippe yogaschool.

De intensiteit van de les zou ik pittig noemen. We begonnen rustig, maar al snel kwamen we terecht in houdingen voor gevorderden. De gevorderde houdingen volgden elkaar bovendien in hoog tempo op, in flows die goed op elkaar afgestemd waren. Voor mensen die al een tijdje aan yoga doen was deze les redelijk te doen. Heb je nog nooit aan yoga gedaan en de afgelopen jaren slecht voor jezelf gezorgd, dan zou ik deze les even overslaan.

Gedurende de les, rustte je uit in de Hond Kop Omlaag. Zelf laat ik mensen meestal uitrusten in Yoga Mudra (Child’s Pose), maar de Hond Kop Omlaag geeft nieuwe energie, dus dat kan ook heel goed. Het lukte mij niet helemaal om goed te ontspannen in die houding omdat ik uitgleed op het geleende yogamatje. Een volgende keer toch weer m’n eigen matje mee, dacht ik.

Toen de les er bijna op zat begon de lerares weer te zingen. De deelnemers deden weer mee. Ik probeerde eens uit of ik de teksten in het Sanskriet ook kon meezingen. Tot mijn verbazing gebeurde dat vanzelf. Als ik de teksten zou willen onthouden dan zou ik wel even bezig zijn, maar zo voorgedaan door de yogalerares, kon ik het meezingen zonder nadenken.

Na de les gloeide ik, zonder te zweten. Ik was warm van binnenuit en ook energiek. Als ik ’s avonds aan yoga doe kan ik nog wel eens in zo’n lome ‘nu hoeft niets meer’ modus komen, maar zo’n effect heeft een yogales overdag blijkbaar niet. Verder verwachte ik dat ik er veel tijd aan zou verliezen, maar ik was binnen anderhalf uur weer terug op kantoor. Ik zou alles zo weer doen, maar dan met mijn eigen mat.

 

Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam

Published in Geen categorie

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *