Skip to content →

Zen mediteren of uitslapen op zondagochtend? Wat is beter?

Vorige week zondag heb ik meegedaan aan een silent zen meditatie bij café Roest, op het strandje. Om 09.15 uur op zondagochtend ergens aanwezig zijn vraagt danig wat van mij, so it better be good.

Het klinkt wel leuk zo’n zen meditatie buiten. En het is ook een gezonde keuze. Want je gaat op de voorafgaande zaterdagavond niet doorzakken in de kroeg, als je van plan bent om op zondagochtend lichaam en geest verdieping te gunnen. Toch? Maar hoe is het in de praktijk? Twee uur stilzitten op een kussentje. Te midden van de herrie van buiten en binnen. Kom je tot rust? Is het de moeite waard?

IMG_4655

 

Het eerste dat me opvalt als ik ’s ochtends wakker word, is dat ik vergeten ben om de wekker te zetten. Op zich heb ik nog wel voldoende kans om op tijd aan te komen, maar dan moet ik wel: ….opschieten…! Lekker zen.

Als ik aankom bij het strandje van café Roest word ik vriendelijk begroet door de organisator. Ik laat het ticket zien op mijn telefoon, welke wordt gescand door de telefoon van de Zen Master. Heel modern allemaal.

Stiekem hoopte ik Yoda aan te treffen als organisator van deze bijeenkomst natuurlijk. Maar het evenement werd georganiseerd door Jeroen, een Hollandse man, die qua verschijningsvorm aan het andere kant van het spectrum zit, met zijn lange blonde haren en boomlange voorkomen. Hij is wel net zo vriendelijk als Yoda.

IMG_4660

De eerste ronde mediteren zou 45 minuten in beslag nemen en dat was voor ‘meditatie beginners’. Dat ben ik zelf niet, maar ik wilde weten hoe beginners zouden reageren op zo’n lange zit. Buiten stilzittend, ruimte gevend voor wat is, de stilte omarmend. Het kan best een opgave zijn als je net begint. Maar het ging goed. De groep was rustig, en stil. Anders dan de organisator, die continu aan het woord was en zich liet afleiden door muziek die werd aangezet bij het café. Ik onderdrukte een glimlach toen ik me bedacht dat deze dingen een beetje tegenstrijdig waren, bij een ‘silent zen meditatie’.

IMG_4662

De tweede, gevorderde sessie mediteren startte na een korte pauze en duurde een uur. De beginners namen bijna allemaal deel aan het tweede deel mediteren. Ik vind dat oprecht knap. Toen ik begon met mediteren had ik na een kwartier al het gevoel dat ik er een hele dag mediteren op had zitten. Misschien komt het door de zachte, melodieuze begeleiding van Jeroen. Hij benoemt de omgevingsgeluiden, de voorbijvliegende vogels, de wegrijdende trein verderop en vraagt zacht het waar te nemen zonder je erop te richten. Ik besluit Jeroen te scharen onder de omgevingsgeluiden en kom vervolgens goed toe aan de stilte binnenin.

Conclusie
Het is heel vredig om buiten te zitten met een groep zwijgende mensen, terwijl de zon je af en toe beschijnt. In de verte was iemand aan het vegen. Speeltoestellen werden getest. Maar de stad was nog niet aan de dag begonnen. De buitengeluiden die er zijn worden daardoor intenser en ook mooier, als je jezelf richt op stilte in de buitenlucht. Waardoor het rustig genoeg is buiten, om de rust binnenin te vinden.

 

IMG_4654

Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam Bedrijfsyoga Amsterdam

Published in Geen categorie

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *